אורך: 3.4 ק"מ
מקטע 12: שמבור בואכה כרמליה – פנינות במערב הכרמל
רום: 285 מטר
נקודת התחלה: שדרות מוריה פינת קרית ספר, ככר קרית ספר
רום: 287 מטר
נקודת סיום: רחוב לוטוס בין בניינים 4 ו-6
מקטע זה לוקח אותנו לשכונת שמבור. שם השכונה הוא שיבוש השם שנבור – שמו של בעל האדמות תושב שכונת כבאביר השכנה, ממנו נרכשו בזמנו אדמות השכונה.
המקטע מתחיל בכיכר קרית ספר. נפנה מערבה לרחוב ליטניס, גבולה הדרומי של השכונה. המשיכו במורד הרחוב. הציצו שמאלה - מדי פעם נפתח בין הבתים נוף מיוער לאחד הערוצים המנקזים את המורדות המערביים של הכרמל - נחל אזוב. המשיכו עד מזלג רחובות מול ליטניס מספר 17 ופנו ימינה במעלה רחוב קדרון. שוטטו מעט בהמשך הרחוב השקט על בתיו הצנועים. במספר 18, משמאלכם, בית משותף עם גרם מדרגות פתוח, סגנון בנייה המופיע לא מעט בשכונות הכרמל ומוסיף משהו לתחושת ה"קיבוץ".
המסלול ממשיך בין קדרון מספר 23 למספר 25. נעלה בשביל סלול שיביאנו לרחוב הירקון. מצד ימין, במספר 48 - בית יד לבנים. פנינו מועדות לשדרה שלפנינו - שדרות הנדיב. השדרות חולקות כבוד ל"נדיב הידוע", הברון בנימין (אדמונד) דה-רוטשילד, אשר בין השאר תרם להקמת הטחנות הגדולות והמרכז הרפואי בני ציון בחיפה. השדרה מתכבדת בבתים מרשימים. מימין, במספר 7, חזית אטומה משהו מסתירה
בית עכשווי מרשים
שתוכנן על ידי אדריכלים פיצו קדם, אירנה גולדברג והגר בן צבי.
בהמשך, להבדיל, מצד שמאל במספר 2, מבנה אופייני לסגנון הבינלאומי שתכנן אדריכל יצחק סירקין בשנות ה-30'.
מהשדרה נפנה שמאלה לרחוב הראשי של רכס הכרמל, רחוב מוריה. נמשיך ברחוב מוריה ומול הפניה לרחוב זרובבל נחצה את הכביש לצד השני. נמשיך במוריה, מצד ימין נגיע לחומת אבן שמעליה מתנוסס "סינמה קפה מוריה". מבט בוחן לבניין יגלה שהקולנוע בנוי בעצם על בריכת מים, חלק ממערכת המים העירונית. הקולנוע עדיין פועל, שארית הפלטה של הקולנועים העירוניים בעיר (זוכרים את "סינמה קפה עממי" בנוה שאנן ממקטע 6?).
אחרי בניין בית הקולנוע פנו ימינה לסמטת ספקטור. שימו לב למכונת ההקרנה המתחבאת בין השיחים. בקצה הסמטה גן כיס ובו אנדרטה לבני הכרמל אשר נפלו במלחמת העצמאות. שובו לרחוב מוריה ופנו ימינה ללכת בהמשך הרחוב. במעבר החצייה הראשון חצו את הכביש לאזור המסחרי ממול בקרבו שוכנת אנדרטה ליהודי גליציה.
נשוב עתה להתרשם משכונת שמבור - מהאנדרטה של גליציה כנסו לרחוב המקביל לרחוב מוריה, רחוב הירקון, ופנו בו שמאלה, במגמת הליכה דרומה. נתבונן בחצרות המטופחות ובנוף הים המציץ מבין הבתים. נוף זה מאויים בתקופה האחרונה בשל שאיפתם של יזמי נדל"ן לעודד דיירים להוסיף דירות לבניינים. תקני חניה מחייבים הוספת מקומות חניה, על חשבון הגינות המטופחות - סימן ההיכר של שכונות חיפאיות רבות.
בין הירקון מספר 14 למספר 16 נפנה ימינה למדרגות דן, שיובילו אותנו מפלס מטה לרחוב מרגלית. נחצה אותו וניכנס לרחוב אופקים, אחד היפים בשכונה. האדמות באזור זה נרכשו על ידי קבוצה של קצינים משוחררים ששרתו בצבא הבריטי ובהמשך לחמו במלחמת השחרור. בבית מספר 23 שוכן יקב, כן, יקב משפחתי של משפחת וורטמן. כשהיקב היה בחיתוליו אפילו הגפנים גודלו במקום, למרגלות הבית בואכה נחל אזוב. המשיכו עד קצה רחוב אופקים, ההופך לשביל ביער. המשיכו בשביל, המתעקל ומתחבר בסופו של דבר במדרגות לרחוב מרגלית. נפנה שמאלה ובמזלג נמשיך שמאלה לרחוב גלגל איתו נגיע לרחוב רחל.
נפנה שמאלה לרחל, ובין הבתים מספר 20 ו-24 נפנה ימינה לסמטת יהודה, שנקראת על שם סא"ל יהודה כרמי, ממפקדי ההגנה בחיפה. נגיע עם הסמטה לרחוב צפרירים בו נפנה ימינה. כשנגיע לצומת עם רחוב כיכר היינריך היינה נביט שמאלה להיינה מספר 22. כיום שוכן כאן בית הכנסת אהל שם, אך בעבר שימש המבנה, שתכנן אדריכל משה חת בשנת 1944, כמועדון הלילה "פיקדילי".
נמשיך על רחוב צפרירים, ונגלה משמאל שוב מפגש עם רחוב כיכר היינריך היינה... זהו רחוב בצורת פרסה. נפנה שמאלה לרחוב היינה.
משמאלנו מבנה משנות ה-30' בתכנון אדריכל משה חת, שידע ימים יפים יותר - בעבר היה זה מלון לב הכרמל, ובהמשך שימש כבית אבות עד שנסגר וננטש. זהו אחד המבנים המיוחדים בשכונה, המייצג את האופי האדריכלי המאופק המאפיין אותה.
בשנים האחרונות מנסים יזמי נדל"ן לקדם במקום פרויקט בינוי
שיחסל את אופיו הייחודי של המקום. נפנה ימינה לרחוב איילות ונגיע לרחוב מוריה. נפנה שמאלה במוריה. בהמשך נביט ימינה לבתים משני צידי רחוב הספורט המסתעף ממוריה - שניהם בתים בסגנון הבינלאומי משנות ה-30'.
נמשיך על מוריה ונפנה שמאלה לרחוב המים, המוביל אל מגדל המים הישן באחוזה שתוכנן על ידי אדריכל יוחנן רטנר בשנות ה-30', שלצדו שוכנת גם נקודת מכבי האש בשכונה. בדרך שימו לב משמאל למלון וילה כרמל - המבנה בו שוכן המלון הוקם בשנות ה-40' כמלון "וכטל" והיה אחד המלונות המפוארים בזמנו. בגן שמואל הכהן המקיף את מגדל המים תוכלו לנוח ולקבל תצפית נוספת על המבנה הנטוש של מלון לב הכרמל.
ממגדל המים המשיכו לתוך רחוב ארגמן, שיביאנו לרחוב לוטוס בו נפנה שמאלה. הביטו בצד שמאל לבית בלוטוס מספר 13 - זהו בית אשנר משנת 36', אשר תוכנן על ידי האדריכל יוסף קלרווין, אשר תכנן בין השאר את בית הקרנות בהדר, לידו חלפנו במקטע 2.
נמשיך ימינה ברחוב לוטוס. בין הבניינים מספר 4 ו-6 יש שילוט המפנה למסלול נחל שיח. כאן נסיים מקטע זה.
הערה: אם כוחכם במותניכם אתם מוזמנים לסייר בשכונת כרמליה. בהגיעכם לרחוב רחל המשיכו לאורכו והתחברו לרחובות רות ואחר כך נעמי – בין הבתים שלאורכם נפתח נוף יפהפה לשלוחות המערביות של הכרמל ולים התיכון. מקצה רחוב ויצ"ו, בחלק התחתון של השכונה, נוף פנורמי אל הים.